Email (όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε)

Email
Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (Electronic mail, εν συντομία email ή e-mail) είναι σύστημα του διαδικτύου το οποίο χρησιμοποιεί το Simple Mail Transfer Protocol πρωτόκολλο, σε δικτυακά συστήματα που επιτρέπουν στους χρήστες (μέσω άλλων πρωτοκόλλων μεταφοράς μηνυμάτων) να στέλνουν και να δέχονται μηνύματα.

Ουσιαστικά το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο προϋπήρχε της "έναρξης" του διαδικτύου και αποτέλεσε ήταν ένα κρίσιμο εργαλείο για την δημιουργία του. Η ιστορία της σύγχρονης παγκόσμιας υπηρεσίας διαδικτυακού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας γυρίζει πίσω στις αρχές του ARPANET.

Η μετατροπή του ARPANET στο διαδίκτυο στις αρχές του 1980 συνοδεύτηκε και από την δημιουργία του πυρήνα των σημερινών υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η ηλεκτρονική διεύθυνση είναι μία διαδικτυακή τοποθεσία στην οποία μπορούμε να λαμβάνουμε την αλληλογραφία μας με ηλεκτρονικό τρόπο.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα εικονικό γραμματοκιβώτιο, στο οποίο μπαίνει η ηλεκτρονική αλληλογραφία μας και μπορούμε να την διαβάσουμε, να την αρχειοθετήσουμε, να τη διαγράψουμε, να την προωθήσουμε κ.α. Η ηλεκτρονική μας διεύθυνση είναι το email μας, αυτό δηλαδή που δίνουμε στους άλλους για να μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας.

Έχει συνήθως την μορφή λέξη@εταιρεία.κατάληξη (όλοι οι χαρακτήρες με λατινικούς χαρακτήρες). Όπου "λέξη" είτε το όνομά μας, είτε κάποιο ψευδώνυμο, είτε υπηρεσία που παρέχουμε (info ή contact ή κάτι παρόμοιο).

Το "@" σημαίνει "στο", στο "εταιρεία" μπαίνει μπαίνει το όνομα της εταιρείας σας ή ότι άλλο επιλέξετε και τέλος στην κατάληξη χρησιμοποιείται η κατάληξη του domain name (gr, com, org, net, online, info κλπ). Για παράδειγμα αν το domain της εταιρείας είναι "mycompany.com", τότε το email θα είναι "info@mycompany.com" ή "contact@mycompany.com" ή "sales@mycompany.com" κλπ.

Υπάρχουν τρεις (βασικές) κατηγορίες mail:


➩ Web mail
Το Web mail είναι πολύ διαδεδομένο γιατί δεν χρειάζεται εγκατάσταση και συμπλήρωση διάφορων στοιχείων του λογαριασμού mail. Η αποστολή, η λήψη και η διαχείριση των email γίνεται με την χρήση ενός φυλλομετρητή (web browser).

Το μόνο που χρειάζεται για να δημιουργήσει κάποιος ένα web mail είναι να μπει στον ιστότοπο της εταιρίας που προσφέρει τέτοια υπηρεσία (πχ Google ή Yahoo ή Hotmail κλπ) και να κάνει εγγραφή.

Μεγάλο πλεονέκτημα του web mail είναι ότι μπορούμε να διαχειριστούμε το email μας από οποιονδήποτε υπολογιστή. Η δημοφιλέστερη (μακράν της δεύτερης) υπηρεσία web mail είναι της Google (gmail) όπου το email σας θα έχει διεύθυνση της μορφής onoma@gmail.com.

➩ POP3 mail

Post Office Protocol 3. Όταν κάποιος μας στέλνει email, αυτό αποθηκεύεται πρώτα στον server της εταιρίας / υπηρεσίας που μας παρέχει το mail, μέχρι να το διαβάσουμε με κάποιο πρόγραμμα διαχείρισης email (email client) μέσω του οποίου μεταφέρεται στον υπολογιστή μας. Πρωτίστως πρέπει να εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή μας έναν email client (Thunderbird, eM Client, Mailbird κλπ) και στη συνέχεια εγκαθιστούμε - ρυθμίζουμε το email μας.

Έχει πλεονεκτήματα (μεγάλο χώρο αποθήκευσης που σχετίζεται με την χωρητικότητα του σκληρού μας δίσκου, καθώς τα email αποθηκεύονται τοπικά) και μειονεκτήματα (εν' αντιθέσει με το web mail αυτό λειτουργεί μόνο σε όσους υπολογιστές έχουμε κάνει εγκατάσταση του email client). Στην κατηγορία POP3 mail χρησιμοποιείται το πρωτόκολλο SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) για την αποστολή emails. POP3 mail συνήθως μας παρέχουν και οι εταιρίες παροχής Internet.

➩ IMAP mail
Το Internet Message Access Protocol (IMAP mail) συνδυάζει δυνατότητες των δύο προηγούμενων κατηγοριών. Σύμφωνα με την Microsoft ο IMAP είναι η συνιστώμενη μέθοδος όταν πρέπει να ελέγξετε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας από διάφορες συσκευές, όπως τηλέφωνο, φορητό υπολογιστή και tablet.

Το IMAP μας επιτρέπει να έχουμε πρόσβαση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μας όπου και αν βρισκόμαστε, από οποιαδήποτε συσκευή. Όταν διαβάζουμε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χρησιμοποιώντας IMAP, στην πραγματικότητα δεν κάνουμε λήψη ή αποθήκευσή του στον υπολογιστή μας. Αντί για αυτό το διαβάζουμε μέσω της υπηρεσίας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Δηλαδή μπορούμε να ελέγξουμε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μας από διαφορετικές συσκευές οπουδήποτε στον κόσμο. Το IMAP κάνει λήψη ενός μηνύματος μόνο όταν κάνουμε "click" σε αυτό και δεν γίνεται αυτόματη λήψη των συνημμένων. Με αυτόν τον τρόπο ελέγχουμε τα μηνύματά μας γρηγορότερα από το POP3. Η διαδικασία προσθήκης ενός IMAP λογαριασμού σε έναν email client δεν διαφέρει από εκείνη της προσθήκης ενός POP3 λογαριασμού.

Art@Net - Web design, development and services
Οι ανάγκες του καθενός (και) στο διαδίκτυο ποικίλουν και διαφέρουν. Σε κάθε περίπτωση όμως η ηλεκτρονική επικοινωνία είναι (υπερ)απαραίτητη είτε για ιδιωτική, είτε για επαγγελματική χρήση καθώς παραμένει ο βασικότερος τρόπος για να έρθετε σε επικοινωνία με τους (εν δυνάμει ή εν' ενεργεία) πελάτες ή συνεργάτες σας (κι όχι μόνο). Επικοινωνήστε με την Art@nNet για να επιλέξουμε (και να πραγματώσουμε) την καταλληλότερη για εσάς λύση...